Jocurile de noroc reprezintă un cartof fierbinte în multe țări ale lumii. Este lupta dintre două concepte. La unul predomină faptul că sunt o sursă consistentă de venituri aduse la bugetul de stat prin supra-taxarea industriei respective, iar la celălalt – faptul că reprezintă o activitate nocivă, dacă își extinde tentaculele, iar „reparațiile” la nivel social costă mai mult statul, pe termen lung. Există și diferențe de abordări. Unele guverne interzic loteriile, altele aprobă doar organizarea unei loterii naționale sau de stat. Loteria online a devenit foarte populară pe tot globul, însă unele țări au interzis-o din mai multe motive.
Unele țări interzic toate formele de publicitate în mass-media pentru jocurile de noroc, cazul recent al Republicii Moldova, în speranța că tot mai puțini oameni vor fi atrași de slot machines, loterii și cazinouri online. Prima țară din Europa care a oprit publicitatea pentru jocurile de noroc a fost Italia. Asta a inclus și interzicerea publicității pentru loterii, cazinouri online, pariuri sportive, cluburi sportive și alte evenimente pentru campanii de jocuri și pariuri.
Motivele pentru care guvernele au aplicat aceste restricții sunt:
Jocurile de loterie sunt percepute ca jocuri de noroc care pot duce la dependență, la pierderea mijloacelor de trai, la falimentarea afacerilor;
Loteria este considerată imorală în multe țări ale lumii;
Jocurile de noroc și pariurile sunt percepute ca o pierdere de bani și se crede că ar putea duce la corupție, spălarea banilor, destrămarea familiilor și criminalitate;
S-a dorit protejarea cetățenilor care nu au control de sine, pentru că se consideră că ei ar putea avea probleme mari din cauza jocurilor de noroc;
Jocurile de noroc sunt în contradicție cu religia, obiceiurile, tradițiile și cultura locală;
Distracțiile asociate cu pariurile la loterie sunt considerate periculoase, mai ales că pot crea dependență.
Jocurile de loterie și de noroc au fost încă sunt interzise în foarte multe țări, precum: Belarus, Republica Cehă, Polonia, Cipru, Bahamas, Elveția, Brazilia, Turcia, Iran, Irak, Siria, Qatar, Africa de Sud, Arabia Saudită, Indonezia, India, Cuba.
În anumite țări, operatorii trebuie să aibă o licență locală, pentru a putea vinde bilete de loterie populației. Dintre acestea fac parte: România, Spania, Malta, Muntenegru, Regatul Unit, Islanda, Albania, Bulgaria, Austria, Georgia, Germania, Lituania, Italia, Letonia, Belgia, Republica Cehă, SUA, Canada, Mexic, Insulele Virgine a Statelor Unite, Luxemburg.
Coranul: „Alcoolul și jocurile de noroc sunt păcate grave”
„Jocurile de noroc pot crea mari diviziuni între oameni și pot chiar distruge viața acestora”, spun musulmanii. Ei cred în Coran, în care scrie că: „alcoolul și jocurile de noroc sunt păcate grave pentru oameni și nu le aduc beneficii”.
În țările în care predomină religia islamică sunt restricționate toate jocurile de noroc, inclusiv cele online. Aici, musulmanii consideră că jocurile de loterie sunt jocuri de noroc și sunt interzice. Nu contează cât de mare sau mică este probabilitatea de a câștiga, dacă cineva pune bani pentru a câștiga alți bani și există riscul de a-și pierde propriile fonduri, atunci acesta este un joc de noroc și este interzis. Cei care concurează la loteriile online și sunt prinși, pot fi aspru pedepsiți, fiind acuzați că au participat la jocuri de noroc.
Tirul cu arcul și cursele de cămile, legale în Iran
Anumite pariuri precum tirul cu arcul, cursele de cai și cursele de cămile din Iran sunt acceptate, pe motiv că oamenii prognozează un câștigător.
În Turcia au fost interzise cazinourile și aproape toate formele de jocuri de noroc din anul 1998. Din 2007, Guvernul Turciei a anunțat și interzicerea utilizării cazinourilor online. Turcii erau jucători pasionați de cazinouri, dar au fost obligați să se conformeze legii. Există însă câteva oportunități de a juca legal în Turcia, ce includ pariuri sportive, curse de cai, jocul de loterie național. Există și câteva evenimente de acest fel, adesea organizate în cafenele mici. Unele cluburi devin adevărate ascunzători de jocuri de noroc, pentru a se evita autoritățile. Mare parior la curse de cai, povestea antrenorul Mircea Lucescu, era fostul său elev, fostul mare fotbalist turc Sergen Yalcin, acum antrenor la campioana Turciei, Beșiktaș Istanbul, participantă în grupele Ligii Campionilor.
Și în Indonezia, jocurile de noroc și activitățile de tip cazinou au fost interzise, datorită numărului mari de musulmani care trăiesc aici și care s-au revoltat. Chiar și activitatea fostei loterii organizată de guvern, Data Kamboja, a fost întreruptă, după ce un număr mare de cetățeni musulmani au protestat împotriva ei. Cu toate acestea, există anumite săli de jocuri clandestine și cazinouri online pentru jucătorii pasionați de aici.
În plus, există și anumite cazinouri online și operatori internaționali de pariuri care acceptă și jucători din Turcia și Indonezia.
200 de persoane, prinse într-o sală din Sao Paolo
Fiind interzise, jocurile de noroc au devenit o atracție pentru piața neagră. Brazilia este recunoscută ca țara cazinourilor clandestine. Fotbaliștii și cântăreții sunt clienți fideli ai unor astfel de săli.
În luna martie a acestui an, în plină pandemie, într-o sală de jocuri de noroc, poliția a găsit 200 de persoane. Printre acestea, Gabriel Barsosa, 25 de ani, internațional brazilian, în prezent la echipa de fotbal Flamengo, dar trecut pe la cluburi mari din Europa (Inter Milano, Benfica Lisabona). El a fost reținut de poliție, în timp ce se afla într-o sală de jocuri de noroc clandestină din San Paolo.
Alături de el se afla și rapperul MC GUI (peste 7,5 milioane de urmăritori pe Instagram), precum și alte 200 de persoane. Toți au fost ridicați de poliție și duși la secție. Apoi, au primit un mandat prin care se angajau să depună mărturie pe viitor, după care au fost eliberați.
„Când am ajuns la fața locului, am descoperit că nu era o petrecere, ci un cazinou clandestin. Deținuții trebuie să răspundă pentru infracțiuni contra sănătății publice și jocuri de noroc”, a declarat șeful Poliției, Eduardo Brotero. La fața locului au fost prezente și camerele televiziunii GloboNews, care au filmat operațiunile polițiștilor și ieșirea celor orinși în ofsaid.