ARAD. Localurile din oraşele şi comunele judeţului Arad care aveau drept principală activitate jocurile de noroc vor trebui fie să se reorienteze, fie să se închidă. Camera Deputaţilor a adoptat o lege care se referă la interzicerea în totalitate a jocurilor de noroc, a renumitelor păcănele, în localităţile cu populaţie mai mică de 15.000 de locuitori. Legea a fost votată cu o majoritate covârşitoare, proiectul de lege privind jocurile de noroc fiind adoptat cu 243 de voturi „pentru”, patru abţineri, iar doi dintre deputaţi nu au votat. Odată cu adoptarea acestei legi, în judeţul Arad, excluzând municipiul, nici măcar un oraş sau o comună nu va mai putea să permită funcţionarea jocurilor de noroc. Şi asta pentru că, înafară de oraşul Arad, nu avem nicio unitate administrativ-teritorială care să aibă o populaţie de cel puţin 15.000 de locuitori.
Cele mai apropiate astfel de localităţi sunt comuna Vladimirescu, cu 12.772 de locuitori, a doua cea mai populată unitate administrativ-teritorială din judeţul Arad, şi oraşul Sântana, cu 12.460 de locuitori. Însă chiar şi acestea sunt departe de limita minimă de 15.000 de locuitori, impusă prin noua lege adoptată de Camera Deputaţilor.
„Nenoroceşte familii”
Războiul pe care statul l-a declarat industriei de jocuri de noroc a început în urmă cu câteva luni, însă această lege este prima măsură importantă luată împotriva păcănelelor.
„Industria jocurilor de noroc, industria păcănelelor va suferi prima mare înfrângere în Parlamentul României. Voi convoca patru comisii pentru a dezbate în regim de urgență prima lege, așa cum vă spuneam, împotriva industriei păcănelelor. Această industrie care nenorocește familii, distruge destine și care face extrem de mult rău României. În sesiunea de vot final de astăzi (n.a.: marţi) vom adopta această lege, care va presupune că, în peste 90% din localitățile din România, nu se va mai putea desfășura acest tip de activitate. Vor dispărea păcănelele, jocurile de noroc. Este o lege care închide păcănelele în localitățile care au sub 15.000 de locuitori, mărește amenzile substanțial”, anunţa, înainte de vot, preşedintele Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis.
„Deşi nu e suficient, deşi mai sunt multe lucruri de făcut, după ce această lege intră în vigoare, va fi mai bine decât e astăzi. Astăzi, e un no mans land (n.r. ţara nimănui), fiecare poate face ce vrea şi poate deschide oriunde, oricâte”, a mai spus Simonis, precizând că, după ce legea intră în vigoare, lucrurile se vor schimba.
Noi măsuri?
Legislativul din România nu doreşte, însă, să se oprească aici. Deputaţii au anunţat că vor lupta şi mai aprig împotriva păcănelelor. Chiar şi în oraşele care îndeplinesc cerinţa de populaţie, respectiv de 15.000 de locuitori. La un moment dat, se vorbea despre faptul că localurile în care funcţionează jocuri de noroc să fie scoase din zonele urbane şi trimise spre periferiile oraşelor, departe de aglomerarea urbană. Totul, pentru ca tentaţia să fie cât mai mică. Rămâne de văzut câte dintre aceste intenţii se vor şi materializa, ţinând cont de faptul că industria jocurilor de noroc este unul dintre marii contributori ai bugetului de stat.
Până la sfârşitul lunii
Odată legea votată de ambele camere ale Parlamentului, urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, lucru care se va întâmpla până la sfârşitul lunii, cel târziu. Ulterior, legea produce efecte, iar localurile care găzduiesc jocuri de noroc vor trebui să renunţe la aceste păcănele.