Niciun proiect din cele zece câștigătoare depuse în prima ediție a campaniei de bugetare participativă „Tu decizi pentru Constanța” nu a fost finalizat până acum, la un an și jumătate de la lansare, transmite Info Sud-Est. Primăria vorbește despre măsuri de reducere a cheltuielilor și dificultăți de implementare, dar unii dintre inițiatorii proiectelor critică lipsa de comunicare și deschidere din partea autorităților.
- La Constanța, un laborator de informatică pentru tineri cu bani deja atribuiți prin bugetare participativă nu poate fi construit din lipsă de spațiu, în timp ce proiecte de tip SmartLab și-au început deja activitățile în alte orașe mari și localități ale României. Mai mult, Constanța este aproape de coada clasamentului național când vine vorba despre transparență și promovarea programelor de bugetare participativă, un exercițiu democratic față de care interesul autorităților, dar și al cetățenilor, a scăzut semnificativ în ultimii ani.
La finalul anului 2022, constănțenii au avut de ales dintr-o listă de 35 de proiecte depuse de cetățeni și organizații membre ale societății civile. Zece proiecte de dezvoltare cu un buget total de 5 milioane de lei din diverse domenii, de la cultură, educație și digitalizare până la protecția mediului și circulația rutieră au fost selectate, în baza a peste 2.000 de voturi.
- Mai multe despre proiectele câștigătoare aici.
De atunci, unele dintre proiecte au fost anulate pentru a reduce cheltuielile bugetare, altele pentru că erau prea dificil de implementat, iar unele au fost puse în seama altor autorități, potrivit unui răspuns trimis de Primăria Constanța la solicitarea Info Sud-Est.
Mai mulți dintre inițiatorii proiectelor, contactați de reporterii ISE, au identificat numeroase neajunsuri în ceea ce privește derularea acestora – de la probleme de comunicare și o lipsă de colaborare între inițiatori și autorități, până la măsuri incomplete care ratează esențialul proiectelor.
„Nu prea ai cum să te implici în implementarea lor. Depinzi de autorități”
Asociația Civică „Tomis Așa Cum Trebuie” (TACT) a inițiat două dintre cele zece proiecte câștigătoare – unul pentru realizarea de picturi murale în creșe, școli și spitale, iar cel de-al doilea pentru dezvoltarea unei aplicații cu ajutorul căreia Direcția Generală de Asistență Socială să poată înregistra și coordona voluntari dornici de a ajuta persoane vârstnice aflate în evidența instituției.
Mirela Doicescu, reprezentantă a asociației, a declarat pentru Info Sud-Est că, cel puțin în cazul aplicației pentru DGAS, a fost informată că proiectul s-a dovedit a fi mai complex decât se credea inițial, însă problema principală identificată de aceasta a fost lipsa colaborării dintre inițiatori și autorități.
„Ce este important la programele astea de bugetare participativă este că nu prea ai cum să te implici în implementarea lor efectivă. Depinzi de autorități. Deci cei care aprobă programele ar trebui să fie foarte bine informați, în momentul în care le aprobă și le supun la vot, dacă ele pot fi implementate sau nu. Undeva a existat o ruptură.”
În cazul ambelor proiecte, procedurile de achiziție au fost oprite pentru a reduce cheltuielile bugetare pentru 2023, în baza OUG 90, susține primăria.