România nu are faima unei țări a cazinourilor, dar se poate mândri cu câteva clădiri cu statut de monument, în care, pe vremuri, se practicau jocurilor de noroc. Primul cazinou construit în țara noastră a fost cel de la Slănic Moldova (1894). Cele mai celebre sunt, însă, cazinourile din Constanța și din Sinaia.
Cazinoul din Constanța este un simbol al orașului-port. Clădirea de astăzi a fost ridicată în perioada 1904 – 1910 pe locul unde exista o construcție din lemn ce găzduia activități culturale. În momentul inaugurării, la care a fost prezent și Principele Ferdinand, cazinoul din Constanța era cea mai mare clădire cu acest profil din România. De-a lungul timpului, pragul i-a fost trecut de personalități din țară și din străinătate.
Edificiul a avut de suferit din cauza bombardamentelor din cele două războaie mondiale și a fost restaurat în mai multe rânduri, dar după Revoluție a intrat într-o stare avansată de degradare. În anul 2018, clădirea construită în stil Art Nouveau a fost inclusă pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa.
Cazinoul din Constanța se transformă în centru cultural
Ultimul proces de restaurare a început în 2020, cu un prim termen de finalizare fixat pentru toamna lui 2022. Între timp, costurile au depășit cu mult devizul inițial, astfel că lucrările au fost întârziate. Ultimele vești sunt că stabilimentul cu însemnătate istorică va fi redeschis pentru public în iunie 2024, urmând a fi centru cultural. Oricum, cazinourile terestre nu mai sunt la mare căutare, de când cu migrarea industriei în online. Pasionații sunt acum în cazinourile de pe internet, așa cum este Slot V licențiat în România.
Această evoluție face ca distracția reprezentată de jocurile de noroc să fie accesibilă tuturor. În zilele de glorie ale cazinoului din Constanța, acolo veneau numai oameni înstăriți, iar afișarea într-un asemenea loc avea o funcție de afirmare a statutului, așa cum remarca istoricul Adrian Buga:
„Vorbim de sfârșitul secolului al XIX-lea. Noțiunea de cazino este diferită față de ce înseamnă acum cazinoul pentru oamenii de rând. Atunci aristocrația, oamenii cu foarte mulți bani trebuiau să fie încântați și plini de adrenalină. Era un anumit statut social dusul și mersul la cazino. Nu oricine putea să joace, în raport cu zilele de astăzi. Se jucau averi”.
Cazinoul din Sinaia este „înrudit” cu cel din Monte Carlo
Inaugurat în 1912, cazinoul din Sinaia a fost transformat în muzeu. În același timp, acolo se desfășoară conferințe, simpozioane, congrese sau reuniuni naționale și internaționale. Clădirea a fost ridicată la inițiativa Regelui Carol I, iar primul său acționar a fost baronul Edgar de Marçay, care era și acționar al cazinoului din Monte Carlo. De fapt, edificiul din Sinaia a respectat arhitectura celui de pe Coasta de Azur.
De asemenea, printre acționarii Cazinoului din Sinaia s-au aflat și frații baronului Edgar de Marçay, Iv și Edmond, care dețineau la rândul lor acțiuni la cazinourile din Nisa și Monte Carlo.
În Europa, s-a dus rapid vestea despre inaugurarea luxosului stabiliment din stațiunea stabilită de Casa Regală a României drept reședință de vară. Principalele ziare din Vest au publicat articole de o pagină pe această temă, cei mai laudativi fiind francezii, care au făcut reclamă stațiunilor de pe Valea Prahovei, cu accent pe Sinaia, scriind că stațiunea are tot ceea ce își poate dori un turist.
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
Distribuie dacă îți place!